Изберете език
Loading

Оперативна програма
"ОКОЛНА СРЕДА 2007–2013г."

Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство

BG02 Интегрирано управление на морските и вътрешни води BG03 Биологично разнообразие и екосистеми

Програма LIFE

Изпълнителна агенция
по околна среда

Изпълнителна агенция<br />по околна  среда

ПУДООС

ПУДООС

Пресцентър | новини

17 Октомври 2012 | 16:42 МОСВ изпрати към област Смолян 200 броя специализирани спрейове за отблъскване на мечки
Те ще бъдат предоставени на общини и кметства в районите, където се случват щети върху селскостопанско имущество

 

Днес, 17 октомври 2012 г., Министерство на околната среда и водите изпрати към област Смолян 200 броя специализирани спрейове за отблъскване на мечки. Спрейовете са специално поръчани от МОСВ с цел да бъдат подпомогнати местните власти за намаляване на риска от инциденти и доставени от САЩ на стойност 15 хиляди лева.

Спрейовете съдържат като активна субстанция капсаицин. Скалата на Сковил е сравнителна скала, която измерва степента на лютивост на пипера, като съгласно нея един флакон от спрея съдържа 3.3 милиона единици, което представлява много висока концентрация. Спреят съдържа най-високия процент капсаицин и капсациноиди, препоръчвани за спрейове за мечки от Агенцията за защита на околната среда в САЩ (EPA). Теглото на спрея е 225 грама, като има защитен механизъм, предпазващ от изпускане, който свети в тъмното. Обхватът на спрея е 9 метра, произведен е по най-високите стандарти за качество ISO, незапалим e, вече е доказан в практиката в използването срещу атаки на диви животни в САЩ, тестван е и лабораторно.

Спрейовете ще бъдат предоставени в общини и кметства  на територията на област Смолян, като Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ - Смолян, ще публикува списък на интернет страницата си на кои кметства ги е раздала.

МОСВ призовава жителите на областта да проявят активност и отговорност и да заемат тези спрейове от съответните кметства при излизане извън населените места, особено в райони, където се случват щети върху селскостопанско имущество - такива като община Баните, Девин, Чепеларе, Сатовча, Смолян и др.

Досега МОСВ осигури и общо 180 електропастира, които бяха раздадени безвъзмездно на стопаните основно от Смолянска област. Проверка на място, проведена през август т.г., установи, че голяма част от стопаните не ги използват - около 60 от тях не са монтирани, а 4 дори не са взети от РИОСВ – Смолян, въпреки че практиката доказва ефикасността на мярката - няма нито един случай на проникване на мечка в стопанство или пчелин след поставяне на електропастир.

За да мотивира стопаните да използват доставените електропастири, МОСВ предприема следните мерки: на стопани, които са получили електропастири и не са ги монтирали, не се изплащат щети; освен това договорите им за ползване ще бъдат прекратени, а електропастирите иззети и предоставени на други нуждаещи се.